Aktuellt

2023


SCENKONSTBIENNALEN 2023, STOCKHOLM: En otroligt inspirerande vecka i Stockholm. Jag såg en hel del bra föreställningar (några av dem på nytt eftersom det är otroliga produktioner), lyssnade på samtal och deltog även på en givande workshop under veckan. Framför allt var det underbart att träffa så många härliga kollegor! Det ger hopp för framtiden och jag ser fram emot många samarbeten…

Det blev inte mycket bilder för mig under veckan, men det är kanske samtidigt ett tecken på att det har varit bra? Här är en bild från utdelningen av Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2022 som tilldelades Brinn. Vilken ära att ha fått vara med och skapa den här betydelsefulla föreställning!
Foto: Stefan Hansen

SPELÅRET 2023/2024! Under kommande spelår på Borås Stadsteater har jag fått äran att medverka i Backanterna, Kristinvariationer och Mors lilla Olle. Tre väldigt olika uppsättningar. Det känns väldigt roligt!

Först ut är Backanterna med premiär 30 september 2023. Skriven av Euripides och uruppförd drygt 400 år f.v.t… Nu i regi av Helena Sandström Cruz.

Därefter blir det Kristinvariationer med urpremiär 9 december 2023. Helt nyskrivet av Lucia Cajchanova och i regi av Emilie Strandberg om arbetare i skymundan med tydlig förankring i Borås.

Slutligen blir det en magisk barnföreställning skriven av Alexandra Loonin, Mors lilla Olle, som regisseras av Mikael Dahl. Under pandemin blev det här en filmad föreställning, men nu ska den få möta publik! Nypremiär 10 februari 2024.


24/5 2023: FÖRHÖRSRUMMET: Tove i Vetlanda. Första avsnittet släpps! Jag gestaltar Johanna Leshem Jansson, även känd som 20-åringen i media. Prenumererar du på Apple Podcast eller Acast kan du lyssna på allt redan nu. Annars kommer det ett nytt varje onsdag (totalt sex avsnitt).


16/4 2023: CHEFEN har haft premiär! Nu spelas Malin Axelssons kontorskomedi på Borås stadsteater fram till 19/5 2023. Kom och se mig spela chefen Mina Breitz det blir kul!

Fotograf: Amelia Bordahl

Skaffa din biljett här! 🎟️ 👈


19/1 2023: BRINN har vunnit pris! Det känns så roligt att föreställningen vi skapat tillsammans i Malmö har fått så mycket uppmärksamhet och hyllningar. Det är den väl värd, men jag kanske är lite väl partisk… 🔥

Foto: Jenny Baumgartner, 2022

Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris 2022 tilldelas uppsättningen Brinn på Unga Klara med följande motivering:

I Brinn skildras tonårskänslor i brand med ett absolut gehör. Ett sådant lustfyllt ensemblespel har vi inte sett sedan Ostens dagar på Unga Klara! För ämnet till trots – däribland psykisk ohälsa hos unga – blir det aldrig tungt att ta del av Farnaz Arbabis uppsättning, där begåvade praktikanter från teaterhögskolan i Malmö ger hopp om framtidens teater i en uppsättning som pendlar mellan grå socialrealism och grotesk gurlesk.” (Hämtat från Svenska Teaterkritikers förening.)


2022


Den 15 december 2022 släppte P1 Kultur sitt avsnitt ”Så var teateråret 2022” där teaterkritikerna Kristina Lindquist och Loretto Villalobos blickade tillbaka och berättade om höjdpunkter från det gångna året.

På frågan ”Vad är då årets genombrott?” svarade Kristina Lindquist ”Avgångsstudenterna i skådespeleri på Teaterhögskolan i Malmö som spelade alla roller i Unga Klaras BRINN, av Elmira Arikan och Farnaz Arbabi, var ett sjuhelsikes genombrott!” och hon refererade till sin recension av föreställningen då vi spelade på Bryggeriteatern i Malmö.

Såhär skrev hon om vår klass då: ”I alla händelser finns det mycket att glädjas åt bland de här avgångsstudenterna. Jag tänker på Anna-Klara Dahléns känslighet, Astrid Drettners mimik, David Bengtssons humor, Egon Ebberstens röst, Elina Norén Sandbergs klarhet, Isak Elwins svängiga stil, Karolina Mindell Kidanus musikalitet, Shada Sulhavs energi, Simon Carlssons blick, Rasmus Savics intensitet och Victor Iváns laddade kroppslighet. Att se den här avgångsklassen spela är lite som att få en glimt av framtiden, och det känns som att den sprakar. (Kristina Lindquist, DN, 2022-05-20)

Malmöensemble och produktionsteam för BRINN. Fotograf: Jenny Baumgartner.

Otroligt roligt! ❤️ Under hösten har jag dessutom fått möjligheten att återvända till BRINN i form av inhoppare vid några tillfällen, men nu har vi alla fått säga hejdå till en fantastisk produktion. När den dyker upp till våren 2023 är jag bara åskådare på riktigt…


Den 27 oktober 2022 publicerade Borås Stadsteater sin repertoar för våren 2023 och därmed blev det officiellt vad jag kommer syssla med efter För att jag säger det på Unga Klara. Nämligen…

Bild: Hilda Fürst

CHEFEN på Borås Stadsteater! Premiär 15 april 2023. Läs mer om Chefen HÄR!


6 oktober 2022 hade För att jag säger det nypremiär på Unga Klara. Vi har snart spelat i en månad och det har varit väldigt roligt. Så ta med dig alla barn du kan tänkas ha i din närhet och gör ett besök!

”Tyllhuvuden”: Anna-Klara Dahlén & Klas Lagerlund.
Fotograf: Carlos Zaya

Haffa era biljetter till För att jag säger det HÄR!


29 augusti 2022 anordnade TeaterAlliansen en audition för nyutexaminerade skådespelare från landets alla teaterhögskolor på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Det var ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen Kultur Media, TeaterAlliansen och Kulturhuset Stadsteatern.

Jag var där och fångades på bild.
Fotograf: Matilda Rahm

Lär känna min klass! Se samtalet som visades på Scenkonstbiennalen i Västerås:

Ett samtal mellan Anders Frennberg på TeaterAlliansen, skådespelaren Emma Österlöf och avgångsklassen på Teaterhögskolan i Malmö 2022.

Examen:

Justja!
Jag tilldelades Stiftelsen Annik och Lars Leanders stipendium 2022! Det är jag oerhört tacksam för och stolt över.

Tack! ❤


2022-07-04: Full rulle! Efter examen i juni har jag hunnit gå kursen Skådespelaren och film på Högskolan för scen och musik i Göteborg, besökt Scenkonstbiennalen i Västerås några dagar och även börjat mitt sommarjobb på Nynäs slott (mellan Nyköping och Trosa).

Friherrinnan Eva Gripenstedt. Foto: lindring.se

Vill du besöka mig på jobbet och gå en dramatiserad vandring i ett drygt 350 år gammalt hus? Jag jobbar som skådespelare följande dagar:
JULI: 8-10, 13-16, 22-26, 30-31
AUGUSTI: 9-12
Dramatiserad visning Älskade Eva är kl. 11:30 och 14:15 och är cirka 45 minuter.
Obs! Enbart en dramatiserad visning (kl. 14:15) den 12/8.


Examensproduktion #2: Brinn spelas 19-31 maj på Bryggeriteatern, Teaterhögskolan i Malmö (THM). Det är en samproduktion mellan THM och Unga Klara.

Grafisk form: Studio Parasto Backman

LÄS OM BRINN I MALMÖ HÄR!

Hösten kommer jag spendera i Stockhom på Unga Klara och bland annat medverka i deras föreställning För att jag säger det.

Grafisk form: Studio Parasto Backman

🠞Läs om För att jag säger det här!🠜


Examensproduktion #1: Fossevariationer spelas 11-25 mars på Teaterhögskolan i Malmö. Läs mer om produktionen på Teaterhögskolan i Malmös hemsida.

Fotograf: Emmalisa Pauly, 2022 – Natten sjunger sina sånger

Just nu går jag sista terminen på Teaterhögskolan i Malmö med examen i juni 2022. Slutproduktionen Brinn är ett samarbete med Unga Klara i Stockholm och beräknas ha premiär 19 maj 2022.


Under hösten 2021 genomförde jag min praktik på Örebro Teater. Jag gjorde rollen Suzanne Balzar i föreställningen Chefen fru Ingeborg i regi av Helena Sandström Cruz.